Maciej Bońkowski, dietetyk współpracujący z Fundacja Hospicyjną Przystań.

Maciej Bońkowski – absolwent Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Akademii Rolniczej w Szczecinie (dzisiejszego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego). W 2006 r. ukończył Technologię Żywności i Żywienie Człowieka o specjalności żywienie człowieka z wynikiem bardzo dobrym. Ponadto ukończył Studia Podyplomowe w zakresie „Żywienie Człowieka – Promocja Zdrowia”, również z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie w trakcie kolejnych studiów podyplomowych z zakresu Zdrowia Publicznego na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie

Jest współautorem publikacji naukowych dotyczących zawartości fluoru witamin oraz metyloksantyn w różnych rodzajach herbat, w czasopismach naukowych takich jak: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna- Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego Żywność. Nauka. Technologia. Jakość- Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności a także artykułów dotyczących dopajania dzieci zamieszczonych na portalach www.strefa mamy.pl i www.wodadladziecka.pl. W sierpniu 2014 roku wraz z dietetykiem mgr. Marcinem Majewskim oraz Wydawnictwem Esacapemagazin wydał swoją pierwszą książkę pt: „Dna moczanowa-dieta i jadłospisy”.

Jest również autorem artykułów o tematyce żywieniowej zamieszczanych w lokalnym tygodniku Wyspiarz Niebieski.

Posiada własny gabinet dietetyczny przy ulicy Grunwaldzkiej 9 (gabinet logopedyczny), w którym prowadzi konsultacji żywieniowych, poradnictwa dietetycznego w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz przekazuje posiadaną wiedzę, oraz zdobyte doświadczenie ludziom, którzy mają problem z racjonalnych odżywianiem, z odżywianiem się w danych jednostkach chorobowych oraz chcących zredukować nadmierną masę ciała.